Søg efter indhold

Oplevelser i vildmarken

Vildmarksvandringer & gourmet i Thy

Nationalpark Thy rummer vidtstrakte landskaber, rene søer, små kystbyer og store klitplantager.

Vælg mellem fire vildmarksvandringer, som tilsammen giver et godt indtryk af, hvad Nationalpark Thy kan byde på. Fælles for dem er, at man starter og slutter sammen sted, og at man kan vælge at forkorte ruten undervejs.

De fire ruter er:

1) Fra ensom kirke til Isbjerg (14 km)

Tved Klitplantage er en af de mest interessante i Thy. Den rummer fascinerende kulturhistorier og de mest spektakulære udsigter over Danmarks største klithede. Den vestlige del af plantagen, hvor Isbjerg ligger, er en del af Hanstholm Vildtreservat. Reservatet er ufremkommelig og emmer af storhed. Den rummer store mængder krondyr og sjældne fugle. Klitplantagen er også kendt som den bedste i Thy, når det gælder sankning af svampe. Det meste af turen foregår inde i klitplantagen i ly for vestenvinden, men i et varieret og kuperet terræn ad grusveje. De største oplevelser er i områderne omkring Isbjerg og Tved Kirke. Derimellem har du mulighed for at opleve skovens uendelighed.

I våde perioder kan de laveste dele af strækningen være oversvømmet. Men det er næsten altid muligt at gå udenom.

2) Fra sø til sø (12 km)

Snør vandreskoene og kom tæt på historien og naturen mellem de to store søer i Thy. 

Nors Sø og Vandet Sø er begge karst-søer og er blandt de reneste i Danmark. I kommer til at opleve søerne på tæt hold, og der vil være masser af gode muligheder for at tage fotos af det storslåede og vidtstrakte landskab. Det meste af turen forløber i Vilsbøl Plantage, som er en af de smukkeste i Thy. Plantagen rummer masser af natur- og kulturhistorie. Den østligste del af ruten går langs kanten af Nors Sø. Snyd ikke dig selv for den oplevelse. Terrænet er varieret og kuperet og indbyder til at blive udforsket.

3) Kystfiskeri, kunst og klitplantage (14 km)

På trods af de barske vilkår ved havet, er Stenbjerg fuld af charme. På landingspladsen ved havet kan I opleve de karakteristiske hvide redskabshuse fra tiden, hvor der blev drevet kystfiskeri fra stranden. På turen op gennem byen kommer I bl.a. forbi kirken og Käte Lassens gamle atelier, som nu danner rammen for et lille museum. Bag det lille museum, kan man gå op i oberservationsbunkeren fra anden verdenskrig. I klitplantagen fører ruten jer forbi smukke klitsøer, over grøfter på smalle broer og under prægtige træer. Der hvor klitplantagen møder de store vidtstrakte klitheder, kommer I til at gå på den gamle redningsvej, der blev brugt, når skibe strandede langs kysten. Sidst men ikke mindst kommer I forbi Stenbjergs båke, som markerer Stenbjergs position for de søfarende. 

I våde perioder kan de laveste dele af strækningen være oversvømmet. Men det er næsten altid muligt at gå udenom.

4) Kystklint, klit og plantage (16 km)

Oplev Vesterhavet, klitheden, klitplantage og Lodbjerg Fyr i en og samme tur. 

Lodbjerg Fyr er områdets største attraktion. Dels er bygningerne storslået og emmer af historie, og dels ligger det langt fra civilisationen på grænsen mellem forskellige naturtyper. Fra fyret er der oplevelser med hver deres natur i alle fire verdenshjørner. Mod nord er der klithede så langt synet rækker. Mod vest er der havet og kystskrænter med synlige spor fra fortidens landskab. Mod øst er den store Lodbjerg Klitplantage og Lodbjerg Kirke med historier om menneskets kamp mod naturen. Mod syd er de tre søer. På denne tur oplever I det hele.

Turen er meget varieret, og følger i plantagen overvejende små skovveje og singletrack.


Helt ud hvor tranerne vender

Enkelte steder kommer I langt ud i vildmarken, hvor naturen råder, og hvor der kan synes langt til civilisationen. Vær derfor klar på at gå en lille omvej, hvis stien er oversvømmet i våde perioder. I kan være heldige at opleve både traner og krondyr, men I kan med garanti opleve nogle af de mange interessante historiske spor fra menneskers kamp med og mod naturen.

Opholdet indeholder pr. person:

 • 1 x madpakke (pakket så det er let til rygsækken) afhentes på hotellet inden tur-start
 • 1 x 3 retters gourmetmenu med indslag af lokale råvarer 
 • 1 x overnatning i dobbeltværelse
 • 1 x stor morgenbuffet
 • 1 x valgfri rute (kørsel i egen bil til udgangspunktet)

Oplevelsen inkluderer login til en webside med:

 • Introvideoer til ruterne
 • Mulighed for opkald til turguide, som kan give gode råd pr. telefon
 • Et digitalt rutehæfte til hver rute med oversigtskort og beskrivelser af ruternes interessepunkter
 • Adgang til ruterne i Viewranger appen, så I kan følge med i, hvor I er på ruten
 • Mulighed for tilkøb af en guide

OBS: Det er valgfrit om turen er på ankomstdag eller afrejsedag.

Værelset er klar til tjek ind fra kl. 14.00 

Ophold med guidet tur

Sjældent udbudt besøg i Nationalpark Thy med professionel guide 

Opholdet inkluderer pr. person: 

 • 2 x Besøg I Nationalpark Thy 
  En dag på egen hånd (valgfri) & en dag med guide 2-3 timer, se de 3 muligheder for ture med guide, nedenstående
  Kørsel i egen bil. 
 • 2 x overnatning
 • 2 x 2-retters menu i restaurant 
 • 2 x Stor lækker morgenbuffet med kolde og lune retter 

  De forskellige oplevelser med guide: 

  Lodbjerg Fyr og Nationalpark Thy  fortælling ved fyret og lille gåtur i det åbne klitlandskab
  Beskrivelse:
  Lodbjerg Fyr er en kulturhistorisk perle i den sydlige del af Nationalpark Thy. Fyret vidner om en tid med hyppige strandinger og barske levevilkår. Fyret ligger i et enestående klitlandskab, der rummer en stor variation af dyr og planter. Lone Lærke fortæller om fyrets historie og tager dig med på en lille gåtur i det særprægede klitlandskab.
  Datoer: 6., 13. og 20. juni (tirsdage). Klokken 14.

  Plantebingo ved Lodbjerg Fyr Smag på Thy-tema (Pluk selv bær i klitheden og smag mosebølle-muffins). Medbring selv kaffe/the/saft.
  Beskrivelse:
  Lodbjerg Fyr er en kulturhistorisk perle i den sydlige del af Nationalpark Thy. Fyret vidner om en tid med hyppige strandinger og barske levevilkår. Fyret ligger i et enestående klitlandskab, der rummer en stor variation af dyr og planter. Lone Lærke fortæller om fyrets historie og tager dig med på en safari ad Penbjerg-ruten. Det er en gåtur på cirka 6 km - i det særprægede klitlandskab. Vi tager på plante-bingo og stifter bekendtskab med vilde planter som benbræk, klokkelyng og tranebær samt den kødædende plante, soldug. Medbring: gode vandrestøvler/sko, solcreme/solhat, vanddunk og kaffe/the samt eventuelt snacks. Værten medbringer små kager. 
  Datoer: 18. og 25. juli samt 1. august og 8. august. (tirsdage). Klokken 14.

  Thagaards Plantage og Bøgestedrende Smag på Thy-tema (specialøl og røget krondyr).
  Beskrivelse:
  Sandflugtskommissær Lauritz Thagaard har lagt navn til en af de første forsøg på opelskning af skov i Thy. Her vidner de krogede birketræer og kandelaberformede grantræer om en næsten umulig opgave - at få noget til at gro i et område, der havde været hærget af sandflugt i 400 år. På en gåtur i "troldeskoven" hører vi historien om sandflugtsbekæmpelsen, der begyndte for godt 200 år siden - og efter adskillige forsøg blev til de klitplantager, vi kender i dag. Vi kommer også til Bøgsted Rende og sømærket, der var vejviser for de søfarende i gamle dage. Medbring vandflaske og kaffe/the på turen, der også byder på små smagsprøver af lokale specialiteter.
  Datoer: 11. juni  og 25.juni (søndage, klokken 14)

Ophold med guidet tur

Miniferie & aktiv ferie i Nationalpark Thy

Indenfor mindre end 10 km fra Hotel Thinggard i Nordjylland kan du stå ved kanten af Danmarks største vildmarkNationalpark Thy. Når du er gæst hos os, hjælper vi gerne med at finde lige præcis det, du ønsker til din miniferie i Nationalparken.

Aktiv Ferie på Hotel Thinggaard med besøg i Nationalpark Thy byder på oplevelser og udfordringer for enhver smag. Du kan komme omkring på mange forskellige måder. Skal det gå langsomt eller hurtigt? Holder du af udfordringer, eller vil du gerne tage det lidt med ro? Naturen giver næring til sjæl og sind på mange planer.

Området har mange kilometer stier. Du kan vælge en vandretur, hvor du kommer helt tæt på den smukke, varierede og særprægede natur og kan give dig god tid til at opleve livet på heden, i klitterne, i skoven, ved stranden eller ved søen. Kan du ikke nå hjem på en dag, kan du benytte en af shelterpladserne med bålplads.

Ønsker du at køre rundt i bil, er der mange gode muligheder for at parkere tæt på seværdighederne, og i ganske kort gå-afstand kan du se et spændende dyre- fugle- og planteliv. Med app’en, ‘Naturbasen‘, og via GPS på din mobil kan du på din vej rundt straks få at vide, hvilke dyr og planter du møder på din vej. Du kan se langt omkring fra fugle- og udkigstårne. Har du børn med på turen, kan de være aktive på en af skovlegepladserne.

Hvad med en ridetur? Følg stierne på et kort og kom langt omkring på en dag. Måske er det vejr til at bade, eller har du et ønske om selv at fange fisk til aftensmaden? Der er også mulighed for at få en fysisk aktiv Mountainbike-tur.

I Nationalpark Thy finder du det blide, det smukke, det voldsomme, det barske, det rolige, det kraftfulde og det helt særlige. Om du er på et kort eller langt ophold, om det er sommer eller vinter, får dine sanser rigeligt med indtryk, som du kan tage med hjem og glædes over længe.

Går du efter nogle faste holdepunkter på din tur, kan det være en idé at besøge et par af holdepunkterne på Snapseruten, som går fra Mors til Thy. Oplev de velduftende krydderurter på ruten og nyd et lækkert måltid, med egnsretter og kryddersnaps.

Eller hvad med at søge lykken som ravfisker? Måske finder du et stykke af havets guld. Nogle vil udfordre naturen med windsurfing i det verdensberømte Cold Hawaii på Vesterhavets kraftfulde bølger i Klitmøller, hvor du kan deltage, eller du kan være tilskuer.

Nationalpark Thy er et område på 244 km2, som strækker sig 55 km fra Hanstholm i nord til Agger i syd med en bredde på 5-12 km. Den blev oprettet i 2008, som den første af i alt fem nationalparker i Danmark. Parken rummer en stor variation af naturtyper, fra stenalderhavets kystskrænter, klitplantager med nåletræer til søer og vådområder.

Naturstyrelsen sørger sammen med mange andre interessenter for grundig information om Nationalparkens muligheder – målrettet de mange forskellige gæsters behov. Vær særligt opmærksom på gode kort og ruteforslag. Besøg evt. Nationalparkcenter Thy ved Stenbjerg Landingsplads.

En aktiv miniferie på Hotel Thinggaard er fuld af oplevelser for alle aldre.